Hoe kun je zelf eenvoudig de BPM auto berekenen?

Gepubliceerd op: 14-02-2023

Importeer je een auto uit het buitenland, dan krijg je te maken met verschillende belastingen en heffingen. Eén van die belastingen is de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). De BPM is een belasting die geheven wordt op personenauto’s, bestelauto’s, motorfietsen en andere motorrijtuigen. De hoogte van de BPM wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van het voertuig. Bij de import van een auto uit het buitenland moet de BPM worden betaald vóórdat het voertuig op een Nederlands kenteken kan worden gezet. De BPM auto berekenen kan een behoorlijk lastige klus zijn. Er zijn diverse oplossingen aan die deze procedure een flink stuk makkelijker maken.

Zelf snel de BPM van een auto berekenen

Het bedrijf Autotelex biedt je de mogelijkheid om het afhandelen van de aangifte van de BPM bij het importeren van een auto uit het buitenland een stuk sneller en eenvoudiger af te handelen. Hiermee wordt de BPM auto berekenen geautomatiseerd en wordt daarbij gebruikgemaakt van actuele gegevens van de RDW en de Belastingdienst. Het programma is zeer gebruiksvriendelijk en zorgt ervoor dat de benodigde gegevens snel en gemakkelijk ingevoerd kunnen worden. Bovendien controleert het programma de ingevoerde gegevens op volledigheid en juistheid, waardoor de kans op fouten in de aangifte aanzienlijk kleiner wordt. Door hier gebruik van te maken wordt niet alleen tijd bespaard, maar kun je ook een aanzienlijke besparing op de BPM realiseren.

Waarde bepalen op basis van een taxatierapport

Als de exacte CO2-uitstoot van een geïmporteerde auto niet bekend is, dan kan je de BPM auto berekenen op basis van een taxatierapport. Bij deze methode wordt het taxatierapport opgesteld door een erkend taxateur die de waarde van de auto bepaalt. Op basis van dit rapport kun je vervolgens de concrete BPM van de auto berekenen. Het voordeel van deze methode is dat er dan vaak een aanzienlijke besparing op de uiteindelijke BPM gerealiseerd kan worden, omdat de taxatiewaarde van de auto doorgaans lager ligt dan de cataloguswaarde. Het is echter belangrijk om te weten dat de Belastingdienst een zogenaamde tegenbewijsregeling heeft. Dit betekent dat de Belastingdienst het recht heeft om te beoordelen of de getaxeerde waarde van de auto in verhouding staat tot de werkelijke waarde van de auto. Als de Belastingdienst van mening is dat de taxatiewaarde te laag is, kan er een boete opgelegd worden. Om dat soort situaties te voorkomen werkt Autotelex uitsluitend samen met erkende taxateurs die ervoor zorgen dat het taxatierapport gegarandeerd aan alle wettelijke eisen voldoet en dat de BPM van een auto berekenen vlekkeloos verloopt.

De BPM auto berekenen met behulp van AutotelexPRO

Er is ook nog een alternatief programma genaamd AutotelexPRO. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor autobedrijven die met regelmaat auto’s uit het buitenland importeren. Het bevat diverse handige functies, waaronder een importdossier waarin alle gegevens van geïmporteerde auto’s overzichtelijk bijgehouden kunnen worden. Een ander voordeel van dit programma is dat het geschikt is voor het importeren van meerdere auto’s tegelijk. Hierdoor kan veel tijd worden bespaard, omdat gegevens van voorgaande importen opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarnaast kun je meerdere gebruikersaccounts aanmaken, waardoor het door meerdere medewerkers tegelijkertijd gebruikt kan worden.